• Reklama

  • Reklama

Sdílej:

Zalomený šroub (v hliníku) – odleptání kyselinou, odvrtání, vytahovák

Autor: Ladislav Ševčík („Pajka“)
aktualizováno: 7.8.2019

Pokud se ve starších strojích šťouráte často, určitě jste už někdy narazili na nějaký ten zalomený šroub nebo svorník („šteft“) v hliníku. Tento problém je v zásadě řešitelný několika způsoby:

  • Navařením matice. Pokud trčí aspoň kousek šroubu nad povrch hliníku a máte k dispozici svářečku, můžete na něj zkusit navařit matici. Při svařování okolí důkladně chraňte, odletující žhavé kuličky od svařování můžou dost poškodit hliník, a pokud by akce probíhala na nerozebraném motoru, můžou napadat i někam dovnitř. Počkejte chvíli, až se teploty aspoň trochu srovnají a šroub zkuste vyšroubovat.Pokud netrčí dostatek šroubu nad povrch hliníku, přivařit matici se ani nepokoušejte. Přivařit sice půjde, ale svarový spoj bude pouze na malé ploše a s jistotou matici při povolování urvete.
  • Pomocí klíče torx. Jestliže má zalomený šroub dost velký průměr (M8 a výš) ale nic netrčí, zabruste plochu lomu do roviny a vyvrtejte do šroubu několik milimetrů hlubokou díru. Průměr vrtáku vyberte podle vnitřního průměru klíče torx (šestihranná růžice), nebo malinko menší. Radši díru víckrát provrtejte většími vrtáky, než udělat hned díru příliš velkou. Musí tam vzniknout jistý přesah.Do vyvrtané díry kladivem co nejhlouběji naklepněte růžici klíče a ideálně hliník okolo nahřejte třeba horkovzdušnou pistolí. Poté by šroub měl jít vytáhnout.Pozor! Osvědčilo se mi použití klíčů ve tvaru „L“, které jsou dostatečně houževnaté (pružný materiál, tvrdý jen na povrchu). Příliš tvrdý oříšek do ráčny („goly“) se mi podařilo v šroubu zalomit.
  • Odvrtání a vyříznutí nového závitu. Tomuhle postupu se radši vyhněte, hrozí poškození závitu v hliníku. Obvykle je pak potřeba díru provrtat na větší průměr a závit zvětšit. Pokud při odvrtávání nepoškodíte závit v hliníku, můžete zbytek ocelového šroubu vytáhnout buď vytahovákem, nebo odleptat kyselinou dusičnou (obojí viz níže).
  • Speciálním vytahovákem. K dispozici jsou celé sady vytahováků k tomu určených. Dají se koupit i levné, jsou to ale naprosto vyhozené peníze. Pakliže máte k dispozici skutečně kvalitní vytahováky, je potřeba vyvrtat do šroubu přesně v ose předepsaný průměr díry a při vytahování materiál kolem šroubu zahřát. I při použití kvalitního nářadí ale spíš záleží na šikovnosti a obecně je tento postup použitelný spíše u větších šroubů.

    Vytahováky zalomených šroubů

    Vytahováky zalomených šroubů

  • Vyjiskření. Elektro-korozivní odstranění (vyjiskření) zbytku šroubu uhlíkovou elektrodou. Existují na to speciální stroje, běžné ve větších dílnách a strojírnách. Pokud máte možnosti, můžete to někomu svěřit, musí se to ale umět a hrozí i poškození. Takže ano, i ne… V domácích podmínkách to ale příliš řešitelné není.
  • Odleptání kyselinou dusičnou. Pakliže je průměr šroubu příliš malý na odvrtání nebo vytáhnutí pomocí klíče torx, popřípadě zbytek závitu je zalomený příliš hluboko, dá se situace řešit ještě chemicky. Procedura je to sice časově náročná, avšak při dodržení postupu nehrozí poškození hliníku.Kyselina dusičná (HNO4) není úplně běžně k dostání a v drogerii ji nejspíš nekoupíte. Při troše pátrání a vyptávání se vám ji ale určitě obstarat podaří.Zbytek šroubu i okolí důkladně očistěte a odmastěte. Na místo odleptávání je potřeba dát zásobník kyseliny. Použít jde například provrtané víčko od PET lahve, které přilepíte nějakým lepidlem, nebo tmelem (kyselina žere jen ocel, plasty a jiné organické látky nikoliv) či nějakou hliníkovou misku.Kyselinu je potřeba naředit na 32,5% koncentraci (aspoň přibližně). Vždy lijte kyselinu do vody a ne naopak! Pro namíchání 100 ml výsledného roztoku tedy potřebujete 32,5 ml kyseliny a 67,5 ml destilované vody. Pozor! Koncentrovaná kyselina má přesně opačný účinek, kdy žere hliník a ocel naopak pasivuje. Málo koncentrovaná kyselina nedělá skoro nic.Do vytvořené misky nad zalomeným šroubem dejte stříkačkou kyselinu a okolí chraňte. Reagující kyselina bude šumět a prskat vznikající rez do okolí. Pro urychlení reakce je dobré hliník nahřívat, třeba na elektrickém vařiči, nebo v okolí šroubu horkovzdušnou pistolí. Dávejte ale pozor, aby se neroztekla, nebo neodlepila miska s kyselinou. Jakmile se reakce začne zpomalovat, odsajte kyselinu stříkačkou a doplňte novou. Dřevěnou špejlí reagující kyselinu chvílemi promíchávejte. Je to sice zdlouhavá procedura (i několik hodin), ale funguje to. V některých případech jiný postup ani použitelný není.

    Pro názornost ještě video (by “Kolečko”):