• Reklama

  • Reklama

Sdílej:

Chemické čištění (moření) nádrže

Autor: Ladislav Ševčík („Pajka“)
Podklady: https://jawarmaniak.wz.cz/technika/jak_na_to/nadrz.html
aktualizováno: 8.11.2016

Obvyklou radou, jak vyčistit vnitřek zrezivělé nádrže, je nasypat dovnitř kamínky (nebo jiný materiál), nádrží třepat tak dlouho, dokud se všechna rez neotluče a následně ji vypláchnout. Jestli se chcete zbytečně nadřít a postup pravidelně opakovat, tak budiž. Mnohem snadnější a efektivnější je totiž vymoření nádrže kyselinou. Popíšu vám tedy přesně co a jak + doplním pár vlastních postřehů.

Nádrž je z ocelového plechu a rezaví. V chladném počasí (hlavně v zimě) se na přechlazených stěnách nádrže ze vzdušné vlhkosti sráží nepatrné vodní kapky, které způsobují korozi. Kromě toho dnešní „ekologická“ paliva obsahují příměsi na bázi lihu, které jednak na sebe vodu váží, také se ale postupnou degradací z nich voda i vytváří. Obecně se doporučovalo před odstávkou motocyklu nádrž zcela naplnit palivem, vzhledem ke zmíněným vlastnostem dnešního benzínu ani toto není ideální řešení. Koroze se tak či tak objeví a je potřeba ji řešit.

Postup moření nádrže:

  1. Nejprve nádrž důkladně vymyjte buď čistým benzínem, nebo ředidlem (odmastíte ji). Případně ji několikrát vypláchněte teplou „jarovou“ vodou. Při vyplachování vhoďte dovnitř pár kovových matek či šroubů a protřepte ji, uvolníte tím skryté usazeniny nečistot.
  2. Kyselina sice lak nesežere, ale může ho poškodit (vzniknou na něm mapy, které jdou jen špatně rozleštit). Proto je vhodné ji před kyselinou ochránit. Do něčeho ji zabalte nebo ji něčím oblepte.
  3. Čím mořit. Nejlepší je použít kyselinou fosforečnou (H3PO4), při moření totiž vznikají na mořeném povrchu nerozpustné sloučeniny, které působí jako antikorozní ochrana. H3PO4 je už ale poměrně agresivní a celkem drahá, takže příznivější je použít kyselinu citronovou, která se prodává jako běžný čisticí prostředek (proti vodnímu kameni, k čištění vinných sudů) nebo jako přísada do zavařenin. Prodává se v podobě prášku a ředí se vodou.
  4. Z nádrže vyšroubujte kohoutek a nahraďte ho nějakou zátkou. Obě kyseliny totiž rozežírají zinek a jeho slitiny (třeba právě ten kohoutek). Já zátku obvykle vyrábím z vnitřního ocelového šroubení kohoutku, kterým prostrčím šroub M6, utěsněný o-kroužkem nebo silikonovým tmelem. Viz fotografie.

    Zátka místo kohoutku v mořené nádrži

    Zátka místo kohoutku

  5. Koncentrace kyseliny ve výsledném vodném roztoku by měla být 5–10%. Užitečný program usnadňující výpočet koncentrace je zde: https://www.labo.cz/mft/koncentrace.php. Pro lepší orientaci v programu vkládám screenshoty s vyplněnými daty výpočtu.
    Výpočet koncentrace kyseliny pro moření nádrže Výpočet koncentrace kyseliny pro moření nádrže
  6. Velký vliv na kvalitu a rychlost moření má teplota roztoku. Čím teplejší roztok bude, tím bude moření (čištění) rychlejší. V připravené nádobě nejprve kyselinu přimíchejte do menšího množství vody a potom teprve dolijte vodu do potřebného objemu. Voda by měla být co nejteplejší, já ji běžně ohřívám v rychlovarné konvici. Příliš horká voda vám ale může poškodit lak, takže k tomu přihlédněte a namíchejte si ji „tak akorát“.
  7. Horký, dobře rozmíchaný roztok nalijte do nádrže. Nádrž doporučuji zabalit do několika hadrů (dek), nebo dobře obalenou strčit pod peřiny. Případně ji položte na radiátor topení. Čím déle roztok vydrží teplý, tím líp reakce proběhne. Vhodné je nádrž v průběhu moření párkrát protřepat. Jestliže nebude úplně plná, změňte několikrát polohu tak, aby všechny vnitřní plochy byly postupně pod hladinou. Moření může trvat chvíli, ale doporučuji roztok nechat působit přes noc (dokud bude teplý).
  8. Roztok vypusťte do připravené nádoby. Podle toho jak bude nádrž čistá, můžete roztok znovu ohřát a postup opakovat. Většinou to ale není potřeba (kyselina rozpouští všechny oxidy kovu). Použitý roztok nevylívejte, ale schovejte si ho. Sice se zabarví, ale použitelný je víckrát.
  9. Několikrát nádrž důkladně vypláchněte teplou „jarovou“ vodou. Doporučuji při vyplachování dovnitř nasypat hrst kamínků a dobře protřepávat – oklepete tím možné usazeniny barvy nebo nečistot, které tam ještě zůstaly. Poté nádrž dobře propláchněte sodovou vodou (uhličitan vápenatý, který se používá na změkčování vody při praní, rozpuštěný ve vodě). Nádrž důkladně vysušte a co nejdřív do ní nalijte benzín. Při sušení ji postavte do polohy v jaké je na motocyklu, ať případné zbylé kapky vody vytvoří rez u výpustného kohoutku, kde bude pod hladinou benzínu (a nebude se dál šířit).

Na závěr dodám, že tímto způsobem můžete odrezit jakékoliv železné předměty, nářadí, vrtáky atp. Roztok nemusí být horký, v létě předměty stačí nechat třeba jen v nádobě na slunci (moření nemusí trvat dlouho). Vždy je vhodné předměty dobře umýt a opláchnout v sodové vodě. V žádném případě železné předměty nenechávejte v roztoku déle než je nezbytně nutné (více dnů). Například litinové předměty může kyselina povrchově hodně poškodit.

Podobně můžete čistit i zoxidované předměty z hliníkových slitin (siluminů), je potřeba ale použít silnější roztok (cca 20–25%), žádné zázraky ale nečekejte. Vždy se ale ujistěte, že čištěné předměty jsou opravdu hliníkové a ne ze zinku! Zinek s kyselinami velmi bouřlivě reaguje a mnoho by vám z něj nezůstalo. Spojovací materiál (šroubky, matice, atd.) kyselinou čistit můžete, přijdete ale o jejich povrchovou úpravu povrchovou úpravu.

Diskuze k „jawarmaniakovu“ návodu:

Návod je inspirovaný původním návodem od „jawarmaniaka“: https://jawarmaniak.wz.cz/technika/jak_na_to/nadrz.html. Níže je diskuze k původnímu návodu, odpovídá Jawarmaniak.