• Reklama

  • Reklama

Sdílej:

Koncové 12V LED světlo Jawa 550, 555, Pérák, ČZ

Autor: Tomáš Brožek („Chong“)
aktualizováno: 13.10.2016

Verze 2.1 – 12V varianta bez brzdového světla

Jedná se o verzi pouhé náhrady zadního světla za LED výkonové světlo. Zapojení je určené pro napájení stejnosměrným (DC) 12V napětím. Je tedy určené pro bateriovou verzi upravené elektroinstalace (sdružené do série zapojené vinutí původního zapalování, s usměrňovacím můstkem, regulací napětí, zapalováním DC-CDI, bezkontaktním snímáním zážehu a akumulátorem 12V), nelze ho použít na neupravenou elektroinstalaci motocyklu. Zapojení vychází z původního zapojení verze 2.0 pouze je realizované s jiným integrovaným obvodem spínaného zdroje proudu a je upravené do původního světla „pařízka“. Zapojení není nijak záludné, při pečlivé práci bude fungovat na první zapojení.

LED světlo pařez – podklady pro výrobu.

Výkonovou LED je nutné umístit na konstrukci z naohýbaného plechu (není na fotografii), aby byla výkonová LED v ohnisku původního vlákna žárovky. Plechový můstek je nutné elektricky odizolovat od kostry (rozlité mědi) tištěného spoje, jinak dojde k destrukci LED. Při montáži proto doporučuji kontrolu odizolovanosti plechového můstku od kostry DPS pomocí multimetru. Výkonová LED se zalepí kvalitním lepidlem do svého místa a pak se připojí pomocí tenkých drátků do pájecích bodů na tištěném spoji. Pozor při připojování LED na její polaritu! LED osvícení SPZ je vhodné nechat s dlouhými dráty nohou a přihnout je tak, aby vhodně osvětlovali SPZ. Jedná se o výkonné bílé LED s kuželem světla 120°. Výkonová LED se může použít prakticky jakákoli bílá, nebo červená o výkonu 0.3 W až 1 W. Hotovou desku spojů je možné přiletovat, nebo přinýtovat k replikám původního zakončení světla (prostřední část odříznout, aby DPS byl spojovacím článkem obou plechových konců).

Obrysové (koncové) světlo Jawa 550 pařez, 555, ČZ, Jawa Pérák

LED světlo Jawa 550, 555, ČZ, Pérák - osazená deska DPS

Osazená deska DPS LED světla

LED obrysové (koncové) světlo Jawa 550 pařez, 555, ČZ, Pérák - schéma zapojení

Verze 3.0 – 12V varianta s brzdovým světlem

Pro tento typ světla platí vše co je uvedené u předchozí verze 2.1 (doporučuji přečíst), pouze s tím rozdílem, že výkonovou LED je nutné použít s výkonem 1W, protože verze 3.0 má sdružené světlo s brzdovým osvětlením. Tedy jednou LED se svítí jako obrysovým světlem a v případě sepnutí brzdového spínače (nezávisle i na obrysovém světle) se výkonová LED rozsvítí plným jasem 1W. Pro sepnutí brzdového světla je potřeba na svorku brzdového světla přivést napájecí napětí. Brzdový spínač je proto svým druhým koncem zapojen na +12V (!). Spínací tranzistor je použitý SMD typ IRLL014, je však tak veliký že jej lze pájet bez obtíží klasickou pistolovou páječkou.

LED světlo pařez s brzdovým světlem – podklady pro výrobu.

LED obrysové (koncové) světlo Jawa 550 pařez, 555, ČZ, Pérák - schéma zapojení s brzdovým světlem

Osazená deska bez plechového můstku výkonové LED

Osazená deska bez plechového můstku výkonové LED