• Reklama

  • Reklama

Sdílej:

12 V regulátor napětí (dobíjení)

Autor: Tomáš Brožek („Chong“)
aktualizováno: 12.10.2016


Regulace napětí je navržena aby byla schopna dodávat jednotné napětí 12V ze tří nesfázovaných vinutí pólů magneta motocyklů Jawa 50/20,21,23, které jsou pro tento účel ve všech pozicích osazeny světelnými póly. Z každého pólu vedou do desky plošných spojů dva přívodní dráty, aby byly galvanicky oddělen od původní kostry, tedy je nutné jeden vývod odletovat od kostřičky pólu. Při použití starších pólů je dobré zkontrolovat izolaci vinutí od kostry ohmetrem.

Soubory pro Eagle 4.xx k zapalování najdete ZDE.


Zapojení vzniklo jako podpůrné zařízení k CDI zapalování, aby se využila veškerá energie magneta, tedy i ze zapalovacího pólu a zároveň se napětí stabilizovalo pro potřeby osvětlení a nabíjení akumulátoru. Deska plošných spojů se umístí na původní kostru statoru na třech distančních sloupcích v místě původního držáku kondenzátoru, který je potřeba odstranit. Samotný modul nemá ochranu proti zkratu, takže je třeba za jeho výstup umístit ochrannou pojistku (6A). Zařízení je schopné nabíjet a udržovat olověný akumulátor, tedy lze jej použít i jako regulaci nabíjení. K tomu je však potřeba na výstup regulace umístit výkonnou diodu, tak aby nedocházelo k vybíjení akumulátoru do obvodů regulace. Pro zapojení vyvážené soustavy je třeba aby příkon veškerých spotřebičů nepřekročil 45W. Zároveň podmínkou pro správnou funkčnost zařízení je nutné aby magnety rotoru byly dostatečně nabuzené. Provozování na „vyšeptalých“ magnetech rotoru není možné!

12V regulátor napětí (dobíjení) pionýra - schéma

Regulace napětí pro 4pólovou úpravu alternátoru


Jakkoli výše uvedená verze regulace napětí je elegantní ve svém kompaktním provedení, tak trpí jednou nepříznovou okolností a to že v místě umístění je poměrně značné množství tepla a to rozhodně kondenzátorům nábojové pumpy nesvědčí v ohledu na dlouhodobou životnost. Proto jsem se rozhodl pro verzi se čtyřmi póly na desku statoru (návod není součástí této stránky) umístit pouze graetzovy můstky a bezkontaktní snímání polohy kliky. Tedy minimum, které lze do prostoru statoru umístit. Samotný regulátor této úpravy je pak určen pro umístění do světlometu motocyklu (Jawa 50/23 Mustang) pod šroub uchycení světlometu.

Podklady pro reprodukci jsou ZDE.

Pro verzi k zabudování do kovové krabičky byla použita hliníková vodotěsná krabička KH104. Ta je k zakoupení v www.ges.cz. U konstrukce do hliníkové krabičky je nutné použít zespodu tranzistoru izolační slídovou podložku a izolační podložky šroubku! Jinak dojde k zničení tranzistoru.