• Reklama

  • Reklama

Sdílej:

Přihlášení vozidla vyřazeného 2001-2004

Autor: Ladislav Ševčík („Pajka“)
aktualizováno: 22.11.2018

Po digitalizaci a převedení registru silničních vozidel (RSV) z policie pod obecní úřady s rozšířenou působností nastalo zvláštní čtyřleté období, kdy šlo jakékoliv vozidlo trvale vyřadit z provozu bez nutnosti ekologické likvidace. S doklady a registračními značkami stačilo zajít na dopravní úřad a vozidlo trvale vyřadit. Úředník odebral značky, ORV (tzv. „malý techničák“) a do technického průkazu zaznamenal trvalé vyřazení + datum.

Mohlo by se zdát, že jsou takové doklady navždy ztraceny, ale NENÍ TOMU TAK! Protože to bylo v době, kdy už registr vozidel nespadal pod policii, jsou záznamy v systému dostupné. No a protože to bylo krátce před vstupem do EU, neplatila u nás povinnost ekologické likvidace vozidla. Vozidlo jste tedy mohli vyřadit a nechat si ho.

V praxi to znamená, že vozidla vyřazená přesně v období 1.7.2001 – 1.5.2004 neztratila způsobilost k provozu a jde je normálně znova přihlásit. Je nutné absolvovat plnou technickou prohlídku a uzavřít zákonné povinné ručení. Při přihlašování ale dostanete VŽDY nové registrační značky (ty staré jsou bohužel už skartované). Pokud by vám úředník tvrdil něco jiného, tak je to pouze jeho neznalost a věc řešte s jeho kolegou, nadřízeným, popřípadě na jiném dopravním úřadě. V žádném případě se nenechte odbýt!

Zda je nutné mít k přepisu ověřenou plnou moc posledního registrovaného majitele, nebo ne, to se liší úřad od úřadu. Někde jim stačí doklad o nabytí vozidla (kupní smlouva), zelená karta a protokol z STK. Jinde vyžadují i původního majitele (popř. ověřenou plnou moc k přepisu), či doklady z dědického řízení. Pokud to budete řešit, je vhodné se předem informovat na dopravce a dobře se připravit.

Vozidla vyřazena po 1.5.2004

Bohužel po vstupu do EU se u nás zavedla povinnost vozidlo před vyřazením z registru silničních vozidel „ekologicky“ zlikvidovat, tedy odevzdat na vrakoviště. Vyřazené vozidlo tím pádem ztrácí způsobilost k provozu a z úředního hlediska je chápáno jako fyzicky zlikvidované.

To, že existují vozidla úředně zlikvidovaná je docela běžná praxe, z právního hlediska se ale jedná o podvod a vrakovišti za to hrozí mnohamilionové pokuty (a vy byste se na trestném činu podíleli taky). Takové vozidlo se tedy prosím v žádném případě nesnažte znovu přihlásit! Pokud si nejste stavem věci jisti, zajděte se na dopravní úřad informovat. Zda je vozidlo registrované, zaniklé, vyřazené a popřípadě kdy a jak by vám měli bez okolků sdělit.

Ekologicky „zlikvidované“ vozidlo se bohužel nedá přihlásit ani na veteránské značky a je potřeba řešit náhradní způsoby „legalizace“.

Vozidla vyřazena před 1.7.2001

Co bylo vyřazeno před tímto datem je bohužel už pasé. Za tím je hold udělaná pomyslná černá čára a zpětně to přihlásit nejde.

Na druhou stranu vozidla vyřazená v tomto období není problém přihlásit na veteránské značky.