• Reklama

  • Reklama

Sdílej:

Univerzální přípravek pro půlení motorů čs. výroby

Autor: Ladislav Ševčík („Pajka“), autor výkresů: Adam Kupčík
aktualizováno: 19.8.2016

RozpůlovákPři rozdělávání („půlení“) motoru je důležité vyvarovat se použití hrubého násilí. Poloviny motoru u sebe největší silou drží klikový mechanismus, který je přesně vyvážený a jakékoli násilí ho může poškodit. V žádném případě tedy nepulte motory boucháním kladivem do čepů klikové hřídele!!

Při půlení se používá plochý stahovák se šroubem, přišroubovaný k levé polovině motoru. Šroub s pohyblivým koncem je v ose klikové hřídele a dotahováním ji vytláčí z ložiska uložení ven.

Přikládám výrobní výkresy univerzálního stahováku použitelného pro půlení všech sériově vyráběných motocyklů v poválečném Československu. Soubor AutoCAD je použitelný pro tvorbu programu pro pálící stroj (laser).


Výroba jednoduchého stahováku (rozpulováku)

Ne každý má možnost výroby součástí na soustruhu a laseru a chce se mu kupovat drahý hotový stahovák. Pro příležitostné půlení motoru pionýra, při dodržení popsaného postupu, bohatě stačí přípravek viz následující popis.

  • Vezměte dostatečně silný pás železa (aspoň 5 mm) a vyvrtejte do něj díry o průměru 5,5 mm, jejichž středy jsou od sebe 118 mm daleko.
  • Najděte si 2 šrouby M5 aspoň 50 mm dlouhé a závit na nich prořízněte až k hlavě. Jestliže nemáte závitník (očko), tak můžete použít nařezat závitovou tyč M5 která se dá koupit v každém železářství či domácích potřebách. Hlavy šroubu na zkrácených závitových tyčích vytvoříte dotažením dvou matiček proti sobě.
  • Na oba šrouby našroubujte dvě matičky M5 a pod ně navlečte podložky.
  • Na odstrojený motor (sundané primární kolečko, vyšroubované všechny šrouby) dejte železný pás a šrouby skrz něj zašroubujte do plné hloubky závitů děr (viz fotky).
  • Mezi přípravek a čep klikové hřídele vložte kousek hliníkového pásu (nebo jiné měkké podložky).
  • Poté obě volné matky rovnoměrně přitahujte, až se začne motor půlit. Jestliže se dostanete na doraz, tak matky znovu povolte a mezi čep klikovky a přípravek znovu něčím vypodložte.