• Reklama

  • Reklama

Sdílej:

Manet (Jawa) 550 Pionýr

Autor: Ladislav Ševčík („Pajka“)
aktualizováno: 9.6.2019

Zajímavý motocykl Manet 550 Pionýr (Jawa) z roku 1957Zajímavý kousek pionýra z roku 1957, který má jak na nádrži, tak na výrobním štítku místo emblému Jawy logo Manet. Tedy logo, které výrobní podnik s hrdostí používal (pokud mu to bylo umožněno) na ostatních motocyklech vlastní konstrukce. Pionýr je součástí sbírky pana Vojtěcha Pražáka, kterou je možné si prohlédnout v Kácovském muzeu.

Něco málo z historie a možné vysvětlení původu…

Motocykly Jawa 550 Pionýr („pařez“) byly vyráběny ve slovenských Považských strojírnách v Považské Bystrici. Konstrukce pocházela z Pražské Jawy a výroba byla od počátku realizována i vnímána jako licenční.

Čtyři roky před zahájením výroby Pionýra byla vládním rozhodnutím ukončena výroba motocyklu Manet 90, který byl vlastním konstrukčním dílem Považských strojíren. Licenční výroba pionýrů byla podniku de facto vnucena a nebylo ho umožněno prodávat pod vlastní značkou. To mohlo být vnímáno jako určitá újma na cti, kór když úspěchy výroby byly přičítány především Jawě. Přestože zůstával vztah mezi spolupracujícími podniky převážně dobrý, touha prezentovat výrobky pod vlastní značkou zůstávala. Více o historii a vzájemném vztahu mezi podniky si můžete přečíst v článku: Historie Považských strojíren a motocyklové výroby na Slovensku.

Tento motocykl pravděpodobně vznikl v Považských strojírnách pro reprezentační účely a nešel do běžného prodeje. Výrobce si ho tak mohl dovolit prezentovat pod svojí vlastní (imaginární) výrobní značkou. Současný stav navíc nasvědčuje tomu, že si ho původní majitel náležitě cenil a vylepšoval ho vším dostupným. Kromě originálního přídavného nosiče na nádrži a přizpůsobeného zadního nosiče z Jawy „pérák“ byl dodatečně vybaven tzv. „revmaplechy“ (viz varianta 2 vyráběná od roku 1962) a modernějším typem karburátoru (Jikov 2914Hz).