• Reklama

  • Reklama

Sdílej:

4kanálové válce motorů Jawa 20

Autor: Ladislav Ševčík („Pajka“)
aktualizováno: 28.11.2017

Koluje spousta báchorek o výkonnějších vývozních motocyklech, všechny se ale zakládají na špatném vyložení informací z výrobních štítků. V USA se používá jiná metodika měření výkonu a podle toho se také liší ražené údaje. Konkrétně typy 05 měly místo výkonu 3 k, uvedenou hodnotu 3,5 BHP při 6000 ot. U typů 20 (stejně tak 21, 23) pak byla uváděna hodnota 4 BHP, namísto 3,5 k při 6500 ot. Důkladně se této problematice věnuji v samostatném článku: „Výkonnější“ vývozní verze.

Čtyřkoňová verze motoru Jawa 20 tedy neexistovala. Existovaly ale (aspoň tedy na papíře) čtyřkanálové válce motorů.

Začátkem 70. let se vyvíjel nový motocykl VM 238 Mistral, který měl nahradit výrobu zastaralých Pionýrů. Bohužel zůstalo jen u funkčních prototypů a výroba dostala stopku. Jednou z konstrukčních inovací Mistrala byly i dva specifické přídavné přepouštěcí kanály navíc ve válci motoru, které zlepšovaly výplach a zvyšovaly točivý moment. Autory patentu ze dne 3.4.1973 byly Ing. Jiří Bednář, Ing. Ján Drnda a Ing. Viliam Krüger.

Existuje výkres čtyřkanálového válce motoru Jawa 20 ze dne 1.9.1974, který je Mistralem inspirovaný. Jeho autorkou byla paní Pavlína Adamíková-Galková, která rovněž pracovala na jeho vývoji. Výkres nemá přiřazeno číslo, se sériovou výrobou tedy nijak souviset nemohl. Šlo o výkres standardního válce Jawa 20, který měl ale doplněné dva pomocné přepouštěcí kanály po vzoru Mistrala.

Neznámé množství válců si pravděpodobně pro svou potřebu upravili zaměstnanci Považských strojíren. Jiné úpravy válců podle doplněného výkresu upravil Svazarm Hurbanovo a pak další a další. Legenda tedy žije, ale úplně jiná…

Jawa 50 typ 20 - výkres čtyřkanálového válce motoru

Výkres čtyřkanálového válce s úpravou pro Svazarm

Patentované přídavné přepouštěcí kanály se v menším měřítku sériově dělaly až na válcích vývozního provedení Babetty M 207.500 (207-356) a později sériově na všech kusech modelu Babetta M 210.

Fotky čtyřkanálového válce Jawa 20: